dijous, 15 de maig del 2014

Quan el meu pare era un arbust

Editorial: Cruïlla, Vaixell de Vapor sèrie taronja
Autora i il·lustradora: Joke van Leeuwen
Any: 2013
Edat aproximada: Cicle superior
Tipus: Novel·la
Temes: La guerra, l'exili
  • L'Ela és una nena que viu amb el seu pare pastisser i la seva àvia. La mare va marxar a viure en un altre país i ella no l'ha vist mai i només en té una fotografia. Un bon dia, el pare li anuncia que ha de marxar a fer de soldat a la guerra que afecta el seu país. L'Ela viurà pocs dies amb l'àvia que decideix enviar-la a casa la mare, ja que on ella viu no hi ha guerra.
  • Al llarg de la història, la nena ens anirà relatant totes les peripècies que va vivint i tota la gent que va coneixent, unes amb més fortuna que altres. El fet d'estar escrit en primera persona permet comprendre la innocència i la lògica d'una persona de deu anys davant un procés migratori, així com permet reflexionar sobre l'absurditat de les guerres.
  • Malgrat ser una lectura situada a partir de 9 anys, la complexitat del tema i la manera com l'autora reflexiona sobre l'exili, els conflictes bèl·lics i l'espècie humana, és un llibre altament recomanable per a joves i, fins i tot, segur que farà reflexionar de valent als adults.