dimecres, 7 de maig del 2014

A la cuina, de nit

Editorial: Kalandraka
Autor: Maurice Sendak, traducció de Miquel Desclot
Il·lustrador: Maurice Sendak
Any: Reedició del 2014, primera edició 1970
Edat aproximada: CI
Tipus: Àlbum il·lustrat
  • En Quel es desperta un dia a mitjanit, es posa dret damunt del llit i cau, en la fosca, tot nuet fins a la llum nocturna de la cuina. Allà es troba amb tres cuiners (inspirats en Oliver Hardy) que estan a punt d'enfornar la pasta per fer coca. Justament posen al forn la plata on ha anat a parar en Quel que, a mig fer, surt del forn i crea una avioneta amb la pasta. Se'n va a buscar la llet per tenir a punt la coca abans que es faci de dia i així, ajudar els cuiners.
  •  Aquest clàssic va ser escrit l'any 1970 per, sens dubte, un dels artistes més influents de la literatura infantil de tots els temps: Maurice Sendak. L'estructura cíclica de la història, el viatge com a eix central de la narració i la importància de la mida de les imatges en funció de l'escena recorda molt a Allà on viuen els monstres, possiblement el referent màxim de l'àlbum il·lustrat.
  • La traducció de Miquel Desclot és excel·lent, així com la tasca de Kalandraka per reeditar tota l'obra d'aquest mestre estatunidenc que, malauradament, ens va deixar l'any 2012.