dissabte, 29 de novembre del 2014

Valentí Gubianas, 20 anys

Valentí Gubianas va il·lustrar el seu primer llibre per a infants i joves l'any 1995: A cavall d'un poni (L'Arca), i des d'aleshores no només no ha parat de publicar, sinó que s'ha consolidat com un dels il·lustradors més prestigiosos del país. 
  
Ha aconseguit crear un estil propi que fa que les seves il·lustracions es distingeixin a primer cop d'ull. 
Ara, per celebrar el seu vintè aniversari com a il·lustrador, l'Ajuntament de Manresa juntament amb el de Navàs i el Centre Cultural del Casino han organitzat una exposició de la seva carrera professional.

Al llarg de l'exposició es poden veure obres originals que impacten als visitants per la seva bellesa i domini total de la tècnica. Són obres plenes de colors, expressives, tendres i carregades de missatge. Les il·lustracions parlen per si soles, són capaces de transmetre sentiments i, en alguns casos, gràcies als marcs que les enquadren agafen més personalitat i encara es veuen més majestuoses.  

A l'exposició hi destaca la rèplica del seu estudi a El Mujal (Navàs) i una mena de bosc a mida real creat per personatges que han aparegut a diversos llibres de l'autor. També hi trobem un piano pintat i uns quadres de grans dimensions, exemplars que ens mostren les diferents facetes de Gubianas ja que, últimament, ha realitzat murals en directe per a diversos equipaments o en actes culturals.




Per acabar d'arrodonir l'exposició trobem tots els llibres que en Valentí ha il·lustrat al llarg d'aquests vint anys, i un seguit de frases que descriuen l'obra del protagonista. Aquestes citacions, que es poden trobar de manera més extensa a la guia de l'exposició, són a càrrec de la il·lustradora i mestra de Gubianas Carme Solé Vendrell; l'escriptora i editora que li va fer el primer encàrrec Elena O'Callaghan; l'estudiós manresà de literatura infantil i juvenil Josep Maria Aloy; el bibliotecari, autor i crític Pep Molist; i el periodista i comissari de l'exposició Quim Pujolar.

En definitiva es tracta d'una exposició antològica d'un artista que no deixa de crear i que, de ben segur, agradarà tant a petits com a grans. Gaudiu-la!

+ info: http://valentigubianasescude.blogspot.com.es/

dimarts, 25 de novembre del 2014

L'Artur i la Clementina

Autora: Adela Turín
Il·lustradora:Nella Bosnia
Editorial: Kalandraka
Any primera edició: 1976
Any d'aquesta edició: 2012
Edat aproximada: Totes les edats
Tipus: Conte il·lustrat
Temes: Masclisme, discriminació
  • La Clementina i l'Artur són dues tortugues que es coneixen a la vora d'un llac, s'enamoren i es casen. Els primers dies del seu matrimoni tot és ideal, però de mica en mica Clementina s'adona que el seu marit no li deixa fer coses i s'avorreix: ell va a caçar mentre ella s'ha d'estar tot el dia esperant-lo.
  • Un dia decideix que vol aprendre a tocar la flauta, però l'Artur se'n riu i li regala un gramòfon. Un altre dia pensa que li agradaria pintar aquells meravellosos paisatges que observa diàriament, però l'Artur li compra un quadre. Tot s'ho va carregant a l'esquena fins a arribar a portar vint-i-cinc pisos plens de coses. Fins que arriba el dia que decideix deslliurar-se de tota la càrrega física i mental que arrossegava sense protestar...
  • Un clàssic de la literatura infantil europea que, malgrat ser publicat l'any 1976, encara continua essent vàlid en l'actualitat. Malauradament la relació home-dona encara està mancada de normalitat, i mitjançant els llibres podem intentar reflexionar-hi i canviar-ho.

divendres, 14 de novembre del 2014

Fuera de juego

Subtítol: Matthias Sindelar, un héroe de su tiempo
Autor: Fabrizio Silei
Il·lustrador: Maurizio A.C. Quarello
Editorial: Barbara Fiore
Any: 2013
Edat aproximada: CM, CS i adults
Tipus: Conte il·lustrat
Temes: Història, nazisme, futbol
  • En Marcus és un nen austríac que desitja ser futbolista. El seu mirall és Matthias Sindelar, davanter estrella de la potent Àustria dels anys trenta, conegut popularment com a "El Mozart del futbol".
  • La història passa l'any 1938, quan l'Alemanya nazi acaba d'invadir Àustria. S'està a punt de disputar l'últim partit entre les dues seleccions, ja que a partir de llavors els austríacs jugaran sota domini alemany. Una visita sorpresa a la parella de Sindelar produeix un canvi en la mentalitat d'aquest. Un canvi que passarà a la història.
  • El binomi italià Silei-Quarello torna a produir un llibre de molta qualitat artística i històrica després de l'exitós L'autobús de la Rosa. En aquesta ocasió descriuen el gest de Sindelar, futbolista austríac que va gosar desafiar el règim de Hitler negant-se, primerament, a fer la salutació nazi, i posteriorment a vestir la samarreta de la selecció alemanya.

+Si voleu saber més coses sobre la vida de Sindelar, us deixo un documental de 13 minuts:

dilluns, 10 de novembre del 2014

Bestiolari de Joana Raspall

Subtítol: Per terra, mar i aire...
Autora: Joana Raspall
Recull a cura de: Josep Maria Aloy
Il·lustradora: Anna Clariana
Editorial: Nandibú
Any: 2014
Edat aproximada: Totes les edats
Tipus: Poesia 

  • La Joana Raspall va fer poemes de tots els temes possibles al llarg dels dotze llibres que va arribar a publicar, però els d'animals ocupen una part important del seu poemari. En aquest recull els trobem tots recopilats, en són 111, i ordenats alfabèticament.
  • Cal dir que tots els poemes són made in Joana Raspall: llenguatge acurat i precís, ritme, rima, sonoritat, clars, contundents, rics però alhora senzills d'interpretar... I plens de tendresa, bones intencions i valors com l'amistat, la solidaritat o l'alegria.
  • És un bestiolari que gaudeix d'una excel·lent presentació on les il·lustracions acaben d'arrodonir el producte, fent que es converteixi en una eina imprescindible per a mestres i persones enamorades de les paraules, independentment de l'edat que tinguin.

Aquí en teniu un exemple:


L'oreneta

Ha passat una oreneta;
d'on venia?, cap on va?
M'ha semblat una sageta
que als núvols es vol clavar.
El sol fa la rialleta;
sap que no els foradarà.