dimecres, 29 de gener del 2014

Et menjadé!

Editorial: Kókinos
Autor: Jean-Marc Derouden
Il·lustradora: Laure du Faÿ
Any: 2013
Edat aproximada: Cicle Mitjà
Tipus: Àlbum
Temes: Humor, dificultats en la parla
  • El llop que viu en aquest bosc és ferotge i té molta gana. Quan se li acosta un conillet blanc li salta al damunt i li crida: "Aaaahhh! Et menjadé conillet blanc! Et menjadé ada mateix!". Però resulta que el conill és més espavilat que el llop i el frena tot fent-lo adonar que no parla bé per culpa d'un pèl que té a la llengua. El fa esperar amb la boca oberta fins que torni amb unes pinces, però el conill blanc no apareix. La mala sort del llop continua amb un conill vermell que també s'escapoleix amb enginy del temible llop. La tercera oportunitat potser serà la bona...
  • L'humor és l'eix central d'una història que desperta tendresa i empatia cap al pobre llop. Les il·lustracions expressives i exagerades ajuden a donar un to alegre i simpàtic a la història, que, amb l'excusa de l'humor, pot portar a reflexionar des del respecte sobre les dificultats que tenen alguns infants (i també adults) per reproduir certs sons.

dijous, 23 de gener del 2014

Quan l'avi era petit

Editorial: Takatuka
Autora: Lilli Messina
Il·lustradora: Lilli Messina
Any: 2013
Edat aproximada: Cicle inicial
Tipus: Àlbum il·lustrat
Temes: El pas del temps, les relacions intergeneracionals
  • Quan l'avi era petit, les coses eren molt diferents de com són ara. La llet venia directament de la vaca, tot el que es veia per la finestra era verd, la gent es coneixia els uns als altres... El nét segueix amb molt d'interès tot el que l'avi li explica, però clar, són de dues generacions molt diferents i ell ho interpreta a la seva manera. El final, potser sorprenent, posa les coses a lloc i ens fa adonar que hi ha aspectes que perduren malgrat els anys.
  • Una bonica història plena d'humor i tendresa que apropa els infants al món dels adults i viceversa. Mitjançant les il·lustracions grosses i expressives i alhora divertides, s'acaba d'arrodonir la màgica relació que mantenen infants i ancians. 

divendres, 17 de gener del 2014

Cornèlius i el rebost d'impossibles

Editorial: La Galera
Autor: Carles Sala i Vila
Il·lustrador: Javier Andrada
Any: 2010
Edat aproximada: Cicle Mitjà, Cicle Superior 
Tipus: Novel·la
Temes: Valors com l'altruisme i l'amistat, una mica d'intriga, humor...

  • Tort és un poble de muntanya on no hi ha un pam de pla. I a més, els personatges que hi viuen són d'allò més singulars: la poruga Angelina de Can Trèmols, el despistat Doctor Amnesi, el botiguer Mansfines, la xerraire Rut de Can Mot o el callat Ot de Can Mut, les tres Mais: la Maison, la Maisol i la Maifred, i un llarg etcètera. Sort, però, que la Mar i el seu avi Lluc hi posen una mica de seny i serenitat.
  • Un bon dia, gosen instal·lar-se a la Casa Estreta del poble un avi amb aspecte de bruixot, el Cornèlius, i un noi jove, de l'edat de la Mar, anomenat Tobies. Venen acompanyats de la Nit, una cabreta fosca, i carregats fins al capdamunt de potets i cargols de mar. Amb aquests ingredients es proposen obrir el primer rebost d'impossibles del món, on tothom podrà obtenir allò que li falta a canvi de pràcticament res. Tot i així, els singulars habitants de Tort no ho posaran fàcil i els protagonistes hauran de superar més d'una adversitat.
  • És una història que respira un ambient molt agradable, que combina l'amor, la solidaritat, l'humor i el misteri d'una manera excel·lent. Carles Sala va guanyar amb aquesta obra el Premi Folch i Torres de l'any 2009, però estic del tot convençut que pot agradar als adults i, fins i tot, fer-los remoure alguna cosa. Ho provem?

dimarts, 7 de gener del 2014

Llibre dels oficis

Editorial: Publicacions de l'Abadia de Montserrat
Autor: Tomàs Lluc
Il·lustradora: Cristina Losantos
Any: 2013
Edat aproximada: Cicle Mitjà, Cicle Superior 
Tipus: Poesia
Temes: Oficis
  • Un recull de 44 poemes de 44 oficis diferents és el que ens ofereix aquest llibre: des dels més habituals com el jardiner, l'informàtic, la mestra o l'escombriaire, passant per altres no tan comuns com l'ascensorista, el tastador de vins o l'enterramorts. Tot i la gran varietat d'oficis, els protagonitzats per dones són una gran minoria.
  • Hi ha poemes que ens en poden recordar d'altres més famosos: l'Alpinista que obre el llibre té un cert aire al Veles e vents d'Ausiàs March, o bé el Camioner agafa l'estructura de La canción del pirata de José de Espronceda.
  • Les il·lustracions de la Cristina Losantos acaben d'arrodonir un llibre valent que defuig dels temes més típics de la poesia per a infants i joves.

dijous, 2 de gener del 2014

Les vacances d'en Felip Marlot

Editorial: Barcanova, Sopa de llibres sèrie verda
Autor: Joaquim Carbó
Il·lustrador: Òscar Julve
Any: 2013
Edat aproximada: Cicle Mitjà, Cicle Superior 
Tipus: Novel·la 
Temes: Detectius, aventures, intriga
  • En Felip Marlot, un dels detectius més famosos de la literatura infantil catalana decideix fer vacances. Cansat del dia a dia barceloní agafa el transport públic i viatja fins a Morvià, a casa del vell Pedrós. Allà li esperen un munt d'aventures que anirà resolent gràcies a la seva intuïció, destresa, i habilitat, però també gràcies a la sort o a l'atzar.
  • Al llarg de la història hi podrem trobar una constant picada d'ullet a l'actualitat: per exemple fa referència a nous models de vida quan es refereix a la colla de joves hippis vegetarians i aficionats al circ que viuen en una masia, el fet de sobreviure a la crisi que pot dur a la desesperació, les noves aficions com el Paintball o el Geocaching, etc. A vegades, però, l'abús dels tòpics acaba desvirtuant la història.
  • Aquesta és la sisena aventura d'aquest peculiar detectiu, un personatge d'allò més humà que fa servir el sentit comú per a resoldre els conflictes i que sempre està disposat a donar un cop de mà als més necessitats.