Editorial: Cruïlla, Vaixell de Vapor sèrie taronja Autora i il·lustradora: Joke van Leeuwen Any: 2013 Edat aproximada: Cicle superior Tipus: Novel·la Temes: La guerra, l'exili
L'Ela és una nena que viu amb el seu pare pastisser i la seva àvia. La mare va marxar a viure en un altre país i ella no l'ha vist mai i només en té una fotografia. Un bon dia, el pare li anuncia que ha de marxar a fer de soldat a la guerra que afecta el seu país. L'Ela viurà pocs dies amb l'àvia que decideix enviar-la a casa la mare, ja que on ella viu no hi ha guerra.
Al llarg de la història, la nena ens anirà relatant totes les peripècies que va vivint i tota la gent que va coneixent, unes amb més fortuna que altres. El fet d'estar escrit en primera persona permet comprendre la innocència i la lògica d'una persona de deu anys davant un procés migratori, així com permet reflexionar sobre l'absurditat de les guerres.
Malgrat ser una lectura situada a partir de 9 anys, la complexitat del tema i la manera com l'autora reflexiona sobre l'exili, els conflictes bèl·lics i l'espècie humana, és un llibre altament recomanable per a joves i, fins i tot, segur que farà reflexionar de valent als adults.
Editorial: Kalandraka Autor: Maurice Sendak, traducció de Miquel Desclot Il·lustrador: Maurice Sendak Any: Reedició del 2014, primera edició 1970 Edat aproximada: CI Tipus: Àlbum il·lustrat
En Quel es desperta un dia a mitjanit, es posa dret damunt del llit i cau, en la fosca, tot nuet fins a la llum nocturna de la cuina. Allà es troba amb tres cuiners (inspirats en Oliver Hardy) que estan a punt d'enfornar la pasta per fer coca. Justament posen al forn la plata on ha anat a parar en Quel que, a mig fer, surt del forn i crea una avioneta amb la pasta. Se'n va a buscar la llet per tenir a punt la coca abans que es faci de dia i així, ajudar els cuiners.
Aquest clàssic va ser escrit l'any 1970 per, sens dubte, un dels artistes més influents de la literatura infantil de tots els temps: Maurice Sendak. L'estructura cíclica de la història, el viatge com a eix central de la narració i la importància de la mida de les imatges en funció de l'escena recorda molt a Allà on viuen els monstres, possiblement el referent màxim de l'àlbum il·lustrat.
La traducció de Miquel Desclot és excel·lent, així com la tasca de Kalandraka per reeditar tota l'obra d'aquest mestre estatunidenc que, malauradament, ens va deixar l'any 2012.